Lietuvių kalbos dienos

Lietuvių kalbos dienos

Lietuvoje jau gražia tradicija tapo penktą kartą rengiamos Lietuvių kalbos dienos. Tai daugybė vasario 16 – kovo 11 d. visoje Lietuvoje ir užsienyje organizuojamų renginių, skirtų lietuvių kalbos sklaidai ir kalbos prestižui didinti.
Lietuvių kalbos dienos tradicinėmis tampa ir mūsų Vytauto Žemkalnio gimnazijoje. Lietuvių kalbos metodikos grupė, gimnazijos lituanistai – Renė Dautartienė, Asta Grišiuvienė, Regina Kazakevičiūtė, Rasa Majauskienė, Sigutė Motiejūnienė, Birutė Valkiūnienė, direktorius Artūras Totilas – kartu su mokiniais šį laikotarpį organizuoja daug įdomių, prasmingų ir kūrybingų renginių, vykdo projektą „Lietuvių kalbos dienos“. Lietuvių kalbos pamokose mokiniai supažindinami su Tarptautine gimtosios kalbos diena Vasario 21, Tarptautine knygų muge ir jos renginiais, Metų knygos rinkimais, Nacionaline kultūros ir meno premija, Metų žodžio ir Metų posakio rinkimais, Nacionaliniu diktantu.
Susipažinę su respublikiniais renginiais, skirtais gimtajai kalbai, raštingumui, literatūrai, knygai, kultūrai, gimnazistai ir patys atlieka daug gražių kūrybinių darbų. Šiais metais lietuvių kalbos pamokas paįvairino šios veiklos: Raštingiausio gimnazisto rinkimai, Nacionalinio diktanto teksto „Milinė“ rašymas, Metų žodžio rinkimai, Aisčio Žekevičiaus poezijos knygos „Maratonas“ pristatymas, diskusija „Ką skaito gimnazijos lituanistai?“, Lietuvių kalbos vertikalė, užsieniečių išlyginamoji klasė diskutavo temomis „Mokomės seniausios gyvos indoeuropiečių kalbos. Kuo ypatinga lietuvių kalba?“ ir „Statome bendrašaknių žodžių bokštą“. Taip pat vyko lietuvių kalbos pamokos, skirtos datai „2020 – UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metai“ („Vilnius lietuvių literatūroje“, „Sutartinių ir Dainų švenčių tradicijos Lietuvoje“, „Aukštaičių tradicijos ir papročiai“).
Labai smagu, kad šiuose darbuose labai gražiai bendradarbiavome su gimnazijos bibliotekos vedėja Rasa Vrubliauskiene rašydami Nacionalinį diktantą, pildydami jos parengtą anketą, kaip bibliotekoje išsirinkti norimą knygą.
Džiugu, kai mūsų gimtoji lietuvių kalba yra gerbiama ir mylima. Ačiū visiems netradicinėse pamokose dalyvavusiems gimnazistams.

Lietuvių kalbos metodikos grupės vadovė mokytoja Asta Grišiuvienė


Komentarai išjungti.
Skip to content