Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės (1920-2011) atminimo įamžinimo premijų teikimo ceremonija ir Vasaros piknikas Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje

Birželio 2019 m. birželio 13 d. Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje vyko Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės (1920-2011) atminimo įamžinimo premijų teikimo ceremonija bei šventinis piknikas. Šviesios atminties p. Aleksandra Kalvėnaitė – Kazickienė (1920-2011) – panevėžietė, 1937 metų mergaičių gimnazijos auklėtinė (šiuo metu tai Vytauto Žemkalnio gimnazija), ne kartą lankėsi savojoje mokykloje, puoselėjo rūpestį bei palaikė šiltus ryšius. Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės iniciatyva 2001 m. gimnazijos mansardoje duris atvėrė jauki skaitykla – viena lankomiausių gimnazijos erdvių. Panevėžyje 2002 m. savo lėšomis Aleksandra Kazickienė įsteigė ir Literatūros premiją savo mylimo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojo žymaus kalbininko Petro Būtėno atminimui. Šiandien Kazickų šeimos fondą ir Panevėžio bei Vytauto Žemkalnio gimnazijos bendruomenę taip pat sieja graži bičiulystė.

Garbingų ir iškilių žmonių – dr. Juozo ir p. Aleksandros Kazickų – darbams atminti ir įamžinti 2018-2019 mokslo metais Kazickų šeimos fondas įsteigė premijas mokiniams ir mokytojams. Fondo prezidentė Jūratė Kazickaitė kartu su brolio Juozo žmona Lucy, jų sūnumi Augustine bei kitais Fondo atstovais gimnazijoje lankėsi 2018 metų lapkritį. Svečiai aptarė gimnazijoje atkurtos p. A. Kazickienės premijos konkurso organizavimo darbus, susitiko su gimnazijos bendruomene, pristatė A. Kazickienės premijos konkurso nuostatus. Nutarta, kad bus skiriamos šių kategorijų premijos: Akademinio pažangumo, Sporto, Meno, Bendruomeniškumo ir savanorystės bei „Tai, kas man gyvenime svarbu“. Su svečiais buvo aptarta ir steigiama Mokytojo premija, jos skyrimo kriterijai.

Pagal A. Kazickienės premijos nuostatus premijoms nominuojami 10 moksleivių, skiriamos po  penkias nominacijas ir merginoms, ir vaikinams. Norėdami dalyvauti konkurse premijai gauti, mokiniai turėjo išsikelti metinius tikslus, juos įsivertinti, parašyti rašinius „Mano pasiekimai ir indėlis gimnazijai (miesto bendruomenei)“ ir  „Ko aš galėčiau pasimokyti iš p. Aleksandros Kazickienės“. Taip pat premija nominuojamas ir Vytauto Žemkalnio gimnazijos „Metų mokytoja,-as“, kuris savo veiklos aprašymą pristato Aleksandros Kazickienės premijos vertinimo komisijai bei gimnazijos bendruomenei.

2019 m. birželio 13 d. Vytauto Žemkalnio gimnazija sulaukė svečių, sukviestų į iškilmingą Aleksandros Kalvėnaitės – Kazickienės Atminimo įamžinimo Premijų teikimo šventę ir gimnazijos bendruomenės Vasaros pikniką. Atvyko Kazickų šeimos fondo Niujorko skyriaus direktorė Neila Baumilienė, Kazickų šeimos fondo direktorė Vilniuje Agnė Vertelkaitė, Vilniaus biuro projektų vadovė Ieva Sriebaliūtė, Panevėžio m. savivaldybės vicemeras Deividas Labanavičius, savivaldybės tarybos narė Loreta Masiliūnienė. Gimnazijos fojė buvo atidengtas p. Aleksandai Kalvėnaitei – Kazickienei atminti skirtas stendas, istorijos mokytoja Jolanta Astramskienė trumpai aptarė p. Aleksandros gyvenimą, autobiografinę dr. Juozo P. Kazicko bei Aleksandros Kalvėnaitės – Kazickienės knygą „Vilties kelias“, mokiniai perskaitė p. Aleksandros atsiminimus apie mokyklą ir sunkų, bet viltingą šeimos kelią į sėkmę.

Vėliau šventė tęsėsi gimnazijos žaliajame skverelyje, pražydusiame ir lauko gėlėmis. Bendruomenė ir svečiai, klausydami mokinių atliekamų dainų ir eilėraščių, besigrožėdami gimnazijos „Kanapėlės“ ansamblio liaudiškais jaunių grupės šokiais, laukė šventės kulminacijos. Kazickų šeimos fondo įsteigtas Aleksandros Kalvėnaitės-Kazickienės atminimą įamžinančias premijas laimėjo šie gimnazistai, kuriantys pozityvų gimnazijos įvaizdį, prisidedantys prie gimnazijos bendruomenės teigiamo mikroklimato formavimo: akademinio pažangumo –  Goda Budavičiūtė, II(10) c kl., ir Domantas Majauskas, II(10)b kl., sporto – Ugnė Veckaitė, I (9) b kl., meno – Karolina Gabalaitė, IV(12) d kl., ir Jomantas Umbrasas, III(11)a kl., bendruomeniškumo ir savanorystės – Saulė Galeckaitė, II(10) b kl. ir Domantas Majauskas, II(10)b kl., „Tai, kas man gyvenime svarbu“ – Viktorija Pelegrimaitė, II(10)c kl., ir Kristijonas Grabauskas, IV(12) d kl. Aleksandros Kalvėnaitės  – Kazickienės atminimo įamžinimo premiją ir „Metų Mokytojo 2019“ apdovanojimą pelnė gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Rasa Majauskienė.

Kazickų šeima šia premija siekia skatinti mokinių sąmoningumą, ugdyti gebėjimą išsikelti tikslus ir jų siekti, mokytis pristatyti savo asmenybę ir pasiekimus visuomenei. Kartu šia premija mokiniai supažindinami su Aleksandros Kalvėnaitės – Kazickienės bei jos šeimos turtinga istorija, gyvenimo patirtimis, vertybėmis bei darbais Lietuvai. Šie apdovanojimai – tai ne tik įdėto darbo ir pastangų įvertinimas, bet ir didžiulė atsakomybė,  pareiga ir toliau dirbti gimnazijos, miesto, Lietuvos labui. Tikimasi, kad šis bendradarbiavimas tęsis toliau ir skatins jaunus žmones ieškoti, bandyti, atrasti.

Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja
Rasa Majauskienė


  • Akademinio pažangumo premija įteikta Budavičiūtei Godai (IIC kl.) ir  Majauskui Domantui (IIB kl.);
  • Sporto premija įteikta Veckaitei Ugnei (IB kl.);
  • Meno premija įteikta  Gabalaitei Karolinai (IVD kl.), Umbrasui Jomantui  (IIIA kl.);
  • Bendruomeniškumo ir savanorystės premija įteikta  Galeckaitei Saulei (IIB kl.), Majauskui Domantui (IIB kl.);
  • „Tai, kas man gyvenime svarbu“ premija įteikta Pelegrimaitei Viktorijai (IICkl.), Grabauskui Kristijonui (IVD kl.).

 


Komentarai išjungti.
Skip to content