dainuojamosios poezijos festivalis – konkursas „Mano senas drauge…“

dainuojamosios poezijos festivalis – konkursas „Mano senas drauge…“

Lapkričio 29 dieną Panevėžio muzikiniame teatre vyko VII Lietuvos moksleivių dainuojamosios poezijos festivalis –konkursas „Mano senas drauge…“, skirtas poetei Elenai Mezginaitei atminti. Iš kitų respublikinių festivalių šis išsiskiria tuo, kad atliekama tik autorinė muzika, o su 10 geriausių muzikos autorių pasirašomos Autorinės sutartys. Projektą, prasidėjusį 2011 metais, vykdo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešoji biblioteka (direktorė Rima Maselytė), Panevėžio muzikinis teatras (teatro vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vidmantas Kapučinskas), Juozo Urbšio visuomeninės minties ir kultūros centras (vadovas Arnas Simėnas) ir Panevėžio humanistinio ugdymo menine veikla Vytauto Žemkalnio gimnazija (direktorius Artūras Totilas).
Septintą kartą organizuojamas nacionalinis renginys gali pasidžiaugti ne tik dalyvių – pateikta 16 paraiškų – ir žiūrovų gausa, bet ir užaugusiais jaunaisiais dainuojamosios poezijos atlikėjais – Gintare Juknaite, grupe „Baltos varnos“, Greta Šepliakovaite ir kitais, kuriems šis festivalis dėl savo tęstinumo tapo tramplynu į didesnes scenas ar televiziją. Žanras – dainuojamoji poezija – labiausiai skatinantis jaunimą dainuoti lietuvių kalba, šviestis, skaityti, ieškoti sau artimos minties, emocijos, suprasti žodžio prasmę, išgirsti poetinės kalbos skambesį. Tai žanras, populiarinantis lietuvių poeziją. Vienas esminių festivalio leitmotyvų – žinia jaunimui apie Elenos Mezginaitės kūrybos savitumą, priminimas apie iškiliausią Aukštaitijos regiono poetę, kritikų vertinamą kaip europinio lygio poezijos kūrėją. E. Mezginaitė tapo įkvėpimo šaltiniu ne vienam dainų autoriui ir atlikėjui.
Šių metų dainuojamosios poezijos festivalio – konkurso „Mano senas drauge…“ vertinimo komisija – Panevėžio muzikinio teatro direktorius ir vyriausiasis dirigentas Vidmantas Kapučinskas-pirmininkas, nariai: poetės dukra Mėta Kvetkienė, projekto vadovas Arnas Simėnas, mūsų gimnazijos muzikos mokytoja Renata Karašienė ir dramos aktorius ir laureatų koncerto vedėjas Donatas Juzėnas. Garso kokybe abiejų koncertų metu rūpinosi šios srities profesionalas Žilvinas Baronas. Kompetentinga žiuri 2018 metų Grand Prix (o visus prizus įsteigė ir specialiai šiam konkursui pagamino Gražvydo Žegulio vadovaujama UAB įmonė „Midenė“) paskyrė Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos grupei „V V“. Tai solistė Neringa Taulavičiūtė ir instrumentinė grupė: Teodoras Balčiauskis groja bosine gitara, Kornelijus Ručinskas groja elektrine gitara, Skomantas Ostašenkovas – mušamaisiais. Grupės muzikos mokytoja Inga Valaitienė. Tai jau antrasis Didysis prizas, iškeliavęs į šią gimnaziją. Sveikiname! (Kitų laureatų sąrašą rasite prisegtame dokumente.)
Kiekvieno festivalio- konkurso organizavimas yra didžiulis darbas, todėl labai dėkoju konkursinį koncertą gražiai vedusiems gimnazijos abiturientams Žanetai Kleinauskaitei ir Alanui Valiušiui, organizacinius darbus mielai atlikusiems savanoriams- gimnazijos dešimtokams, dailės mokytojai Vaidai Baltušytei ir 2b kl. mokinei Saulei Galeckaitei už gražias dekoracijas ir visiems, prisidėjusiems organizuojant ir vykdant festivalį-konkursą „Mano senas drauge…“
Tikime, kad Elenos Mezginaitės poezija toliau sklis po Lietuvą, kad kitame konkurse sulauksime dar daugiau atlikėjų. Tad linkime kurti, dainuoti, muzikuoti, skaityti gerą poeziją, menu išreikšti save ir vėl kitais metais atvykti į Panevėžį.


Laureatai ir nominacijos

  1. Nemenčinės Gedimino gimnazija Grupė „Saulės blyksnis“: Laurynas Cicėnas, Ingrida Kimsevičiūtė, Viktorija Ruseckaja, Ieva Palavinkaitė – Nominacija už profesionalumą.
  2. Zarasų “Ąžuolo“ gimnazija, Rugilė Staskevičiūtė ir Ieva Baronaitė – Nominacija už vokalinės raiškos paieškas.
  3. Emilija Fijalkauskaitė – Seimo nario Povilo Urbšio prizas už dainuojamosios poezijos žanro sklaidą Panevėžyje.
  4. Vilniaus Užupio gimnazijos duetas Goda Šiaudinytė ir Augustė Janatjeva – II vieta už E.Mezginaitės poezijos interpretaciją
  5. Vilniaus Gabijos gimnazija Dainos teatras: Meda Vaivadaitė, Skaidrė Vedrickaitė, Domantas Gasiūnas – II vieta už profesionalų atstovavimą dainuojamosios poezijos žanrui.
  6. Kauno VDU „Rasos“ gimnazija, Ignas Lapienis – I vieta už profesionalų atstovavimą dainuojamosios poezijos žanrui.
  7. Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazija, grupė ,,Velvet“: Saulė Blažaitytė, Mykolas Zablackas, Tadas Gudzinevičius, Matas Krugelis – Nominacija už melodingumą ir harmonijos paieškas.
  8. Panevėžio Alfonso Smetonos šaulių 5-oji rinktinė, grupė “Pilietis”: Ernestas Bubulis, Gabija Pagiegalaitė, Andželika Stokytė, Paulius Kairys – Nominacija už patriotinį motyvą dainuojamojoje poezijoje. Apdovanojama Panevėžio miesto Mero prizu.
  9. Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokykla, Domilė Kirstukaitė – III vieta už E.Mezginaitės poezijos interpretaciją.
  10. Kėdainių šviesioji gimnazija: Saulė Balsytė ir Gabija Paškevičiūtė – Nominacija už muzikinės raiškos paieškas.
  11. Zarasų “Ąžuolo” gimnazija, Gilmė Dainytė ir Diana Boriak – III vieta už profesionalų atstovavimą dainuojamosios poezijos žanrui.
  12. Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija, Grupė „V V“: Neringa Taulavičiūtė, Teodoras Balčiauskis, Kornelijus Ručinskas, Skomantas Ostašenkovas – I vieta už E.Mezginaitės poezijos interpretaciją ir GRAND PRIX.

Rasa Majauskienė, lietuvių k. mokytoja, festivalio-konkurso organizatorė


Komentarai išjungti.
Skip to content