Gimnazija padovanojo pradinukams pramoginę-edukacinę programą „Mokslininkas“

Gimnazija padovanojo pradinukams pramoginę-edukacinę programą „Mokslininkas“

Paskutinę mokslo dieną prieš rudens atostogas Gimnazijos visi pradinukai dalyvavo STEAM veiklose pramoginėje-edukacinėje programoje „Mokslininkas“.
Jaunieji mokslininkai stebėjo garuojantį sausą ledą, sužinojo, kad jo sausojo ledo temperatūra ypač žema (apie -79°C), o atiduodamas savo šaltį aplinkai ir „tirpdamas“ nepalieka jokių pėdsakų. Mokiniai turėjo galimybę paliesti sausą ledą ir įsitikinti, kad nėra taip jau šalta, nes susilietęs su šilta mūsų odos šiluma, jis nespėja mūsų sušaldyti, nes sausas ledas pavirsta dujomis-garais. Šis šalčio nešėjas naudojamas maistui atvėsinti, saugoti maisto produktus, pervežant ir apdorojant juos. Mokiniai išbandė vandenį su sausu ledu, tokiu būdu pasigamino mineralinį vandenį.
Susipažinę su azoto dujomis, mokiniai suprato, kad jos dar šaltesnės, nes siekia net -196 °C, tai įsitikino jų naudą, kai panaudoję azotą pripūtę balioną, kuris pabuvojęs azoto dėžėje, tampa sunkiu beformiu kamuoliu, o gavęs oro, vėl sugrįžta į savo formą.
Vykdydami eksperimentą su pripūstu balionu, jaunieji mo9kslininkai kėlė hipotezę: kas bus jei pradursime balioną su mediniu iešmeliu, kiek galima daugiausiai pradurti balioną ir įsitikino, kad eksperimentas pavyks, jei tiksliai atliksime užduotis.
Įdomu buvo išbandyti azoto dujų balioną žaidime „Karas“, kai su juo „priešas“  pūsdavo dujas, o jų gavę mokiniai „iškrisdavo“ tiesiog ten, kur stovėjo. Tai buvo puiki dramos pamoka. Įdomiausia buvo  savo rankose laikyti „ugnį“ ir „sprogdinti“, pabandėme be vėjo užgesinti ugnį, atlikome  „Degančių rankų“ eksperimentą.
Mokiniai sužinojo daug mokslo įdomybių ir išbandė  daug kitų linksmų užduočių bei žaidimų. Užsiėmimą vedė patyrę specialistai, visas naudojamas inventorius buvo visiškai nepavojingas, nors bandėme „susprogdinti“ savo klasę ir net Gimnazijos kiemą, bet tai buvo tik smagi atrakcija. Svarbiausia mokiniai įsitikino, kad visus eksperimentus galima atlikti tik su suaugusiuoju ir laikantis saugių reikalavimų. Mokiniai dėkoja administracijai už kiekvienam mokiniui skirtas Mokinio krepšelio lėšas kultūros paso programai (kiekvienam moksleiviui po 9 Eur.), kad galėjo dalyvauti šioje smagioje mokslinėje edukacijoje, kur jie mokėsi ne tik tyrinėdami, bet ir smagiai žaisdami.

Pradinių klasių mokytojų vardu
Zita Satkauskienė


Komentarai išjungti.
Skip to content