Edukacinė išvyka

Edukacinė išvyka

Švęsdami Lietuvos valstybingumui reikšmingas Vasario 16-osios ir Kovo 11-osios šventes, I a ir b klasių gimnazistai dalyvavo edukacinėje išvykoje į kino centrą ,,Garsas“, kuriame žiūrėjo dokumentinį filmą ,,Sengirė“. Jis nufilmuotas paskutiniuose išlikusiuose senosios girios plotuose Lietuvoje. Poetiškas filmas apie gamtą kviečia žiūrovus į begalinę kelionę, kurioje pamatomi ir vilkų urvai, ir juodųjų gandrų lizdai, ir drevėje snaudžianti miegalepė, ir judrieji barsukai, ir tetervinų varžytuvės.
Kino teatro edukologė papasakojo, kad tokį filmą sukurti jo operatorius ir režisierius Mindaugas Survila svajojo nuo penktos klasės. Iki svajonės išsipildymo laukė ilgas kelias. Dar mokydamasis M. Survila dalyvaudavo Lietuvos ir Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konferencijose. Vėliau baigė biologijos studijas Vilniaus universitete. Už pirmą savo filmą ,,Susitikimas su Žuvininkais“, kaip už geriausią lietuvišką filmą apie gamtą, M. Survila apdovanotas Petro Abukevičiaus premija.
Filmui ,,Sengirė“ Mindaugas Survila ypač kruopščiai ir kryptingai ruošėsi. Tai lėmė kūrybinę sėkmę. Filmas sulaukė tarptautinio pripažinimo. Jis rodytas įvairiuose prestižiniuose kino festivaliuose – Amsterdame, Sidnėjuje, – taip pat pelnė daug tarptautinių apdovanojimų.
Lietuvos kino teatruose ,,Sengirė“ pasiekė dokumentinio filmo žiūrimumo rekordą, o kūrėjai pelnė ,,Sidabrinės gervės“ apdovanojimus už operatoriaus darbą bei garso takelį.
Filmas sužavėjo ir mūsų gimnazijos devintokus. Edukacinė išvyka į nuostabų kino filmą subtiliai priminė, kad patriotizmas ir tautinis orumas turi neišsenkantį šaltinį – amžinąją mūsų krašto gamtą.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Birutė Valkiūnienė


Komentarai išjungti.