Naujos knygos gimnazijos skaitykloje

Naujos knygos gimnazijos skaitykloje

  • Arthuras Goldenas „Geišos išpažintis“
  • Haruki Murakami „Kafka pakrantėje‘‘
  • Henningas Mankellis ,,Žmogus iš Beidžingo‘‘
  • Khaledas Hosseinis „Ir aidėjo kalnai“
  • Alessandro Baricco „Misteris Gvynas“
  • Kurtas Vonnegutas „Čempionų pusryčiai“
  • Hannah Kent „Paskutinėse apeigose“
  • Kristina Ohlsson „Sidabrinis vaikas“
  • Catherine Girard-Audet „Sudėtingas Lėjos Olivjė gyvenimas. Sutrikusi“
  • Jussi Adleris-Olsenas „Palaidotas‘‘
  • Jolita Herlyn „Angelai neverkia“
  • Frances Hardinge „Melų medis‘‘

„Geišos išpažintis“ – nuostabus romanas, atskleidžiantis tikroviškumu pribloškiančią ir lyrizmo persmelktą vienos garsiausių Japonijos geišų išpažintį, sulaukė nepaprasto populiarumo ir tapo tikra literatūros sensacija.
Įtaigus Nitos Seijuri pasakojimas apie geišos gyvenimą kupinas gyvenimo išminties. Istorija prasideda skurdžiame žvejų kaimelyje, kai jai, vos devynerių metų mergaitei neįprastomis melsvomis akimis, tenka palikti savo namus, nes ji parduodama garsiems geišų namams. Matome, kaip ji keičiasi mokydamasi rūstaus geišų meno: šokių ir muzikos, gebėjimo vilkėti kimono, pasidaryti išskirtinį makiažą ir šukuoseną, įpilti sakės taip, kad svetima akis spėtų pagauti tik lopinėlį riešo, varžytis su pavydžiomis varžovėmis dėl vyrų dėmesio, globos ir jos teikiamų materialinių gėrybių.
„Geišos išpažintyje“ panyrame į pasaulį, kuriame svarbiausia išvaizda, kur mergaitės nekaltybė lyg aukcione parduodama didžiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui, kur moterys mokomos linksminti įtakingiausius vyrus ir kur meilė tėra tik iliuzija. Tai išties nepaprastas kūrinys – dvelkiantis romantika, erotiškas, kupinas įtampos ir giliai įstringantis atmintin.
Arthuras Goldenas, knygos autorius, ilgus metus gyveno Japonijoje, garsėjo kaip šios šalies kultūros žinovas ir gerbėjas, bendravo su garsia geiša ir pagal jos pasakojimus parašė savo knygą „Geišos išpažintis“— to paties pavadinimo buvo ir romano ekranizacija.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/geisos-ispazintis/


Romanas ,, Kafka pakrantėje‘‘  įvertintas pasaulinėmis literatūrinėmis premijomis: 2006 m. pelnė Pasaulio fantastikos premiją (World Fantasy Award), tais pačiais metais už šį romaną Murakami laimėjo Franzo Kafkos premiją, kuri pastaraisiais metais buvo paskirta Nobelio premijos laureatams Haroldui Pinteriui ir Elfriede’i Jelinek.
Haruki Murakami, vienas populiariausių šiandienos japonų rašytojų, Lietuvoje įgijo platų gerbėjų ratą. Romanas Kafka pakrantėje (2002), šeštasis Murakami romanas lietuvių kalba, – tai dar vienas ilgas, bet neprailgstantis romanas, leidžiantis mėgautis nepakartojamu šio rašytojo stiliumi, mįslingos tikrovės pasauliu.
Romano herojus penkiolikmetis Kafka Tamura gyvena Tokijo priemiestyje su savo tėvu skulptoriumi. Kai jam buvo ketveri, jo motina ir sesuo išėjo iš namų ir nuo tol berniukas augo su tėvu. Kafka pabėga iš namų ir įšoka į autobusą, vežantį į atsitiktinai pasirinktą Takamatsu miestą.
Taip prasideda jo klajonės, kurių vienas iš tikslų – prarastos motinos ir sesers paieškos. Tuo tarpu lygiagrečiame pasakojime pagyvenęs Tokijo gyventojas vardu Nakata radikaliai pakeičia savo ramią gyvenimo tėkmę nužudydamas nepažįstamąjį.
Nakata yra nepaprastas personažas, kuris gali kalbėtis su katėmis, bet nemoka rašyti ar skaityti, juolab paaiškinti jėgos, vedančios jį į Takamatsu, kur jis susitinka kitus veikėjus. Istorija virsta paraleline, dviguba dviejų veikėjų odisėja, kuri realybės lygmenyje tarsi nesusijusi, tačiau siurrealiame lygmeny turi bendrą prasmę, verčiančią suvokti, kokius vaidmenis jiems skyrė likimas. Tai paslaptingas, Kafkos stiliui artimas pasakojimas, atskleidžiantis, kad kiekvieno mūsų likimo labirintas slypi mumyse.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/kafka-pakranteje/


,,Žmogus iš  Beidžingo‘‘
Vieną žiemos dieną švedų policija susiduria su bene baisiausiu šalies istorijoje nusikaltimu – atokiame kaimelyje žiauriai nužudyta devyniolika gyventojų. Gilindamasi į tyrimo medžiagą, teisėja Birgita Roslin aptinka, jog tarp nužudytųjų yra ir jos giminaičių, be to, pasirodo, kad svarbus tyrimo „kabliukas“ – netoli nusikaltimo vietos rastas senas dienoraštis, kurį XIX amžiuje rašė teisėjos giminaitis Janas Andrenas. Dienoraštyje pateikiami įspūdžiai iš JAV, kur jis vadovavo statybai tiesiant geležinkelį. Po truputį aiškėja, kad skerdynes atokioje Švedijos provincijoje neabejotinai sieja kažin koks ryšys su tuometiniu Andreno pavaldiniu Sanu, kuris 1863 m. buvo pagrobtas Kinijoje ir atplukdytas į Ameriką. Aptikusi šį azijiečių pėdsaką, Roslin nusprendžia vykti į Kiniją.
Henningas Mankellis (Henning Mankell, gim. 1948) – garsus švedų kriminalinių romanų autorius ir režisierius, dalį laiko gyvenantis gimtojoje Švedijoje, dalį – Mozambike, kur yra įkūręs teatrą. Rašytojo knygos skaitomos daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių, autorius ne kartą pripažintas geriausiu Švedijos detektyvų kūrėju. „Baltos lankos“ jau išleido Mankellio romanus „Žudikas be veido“, „Prieš šalną“ ir „Klystkeliais“.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/zmogus-is-beidzingo-/


„Ir aidėjo kalnai“ – emocingas, provokuojantis ir nepamirštamas romanas apie tai, kaip mes mylime, kaip rūpinamės vienas kitu ir kaip mūsų pasirinkti sprendimai atsišaukia per kartų kartas.
Romanas prasideda širdį veriančiu ryšiu tarp dviejų motiną praradusių vaikų Afganistano kaime. Trejų metukų Pari vyresnysis brolis Abdula – labiau motina nei brolis, o dešimtmečiui Abdulai sesutė Pari yra tai viskas, ką jis turi. Kas jiems nutinka – ir kaip dideliais ir mažais dalykais visa tai aidi per daugelio žmonių gyvenimus, – įrodo moralinį gyvenimo sudėtingumą. Daugelį žmonių kartų aprėpiančiame romane, pasakojančiame ne tik apie tėvus ir vaikus, bet ir apie brolius bei seseris, gimines ir globėjus, Hosseinis visokeriopai tyrinėja, kaip šeimos nariai myli, žeidžia, išduoda, gerbia ir aukojasi vienas dėl kito, ir kaip dažnai mus nustebina artimiausių žmonių poelgiai.
Platus apimtimi ir veiksmo geografija, išmintingai ir jautriai parašytas romanas „Ir aidėjo kalnai“ giliai jaudina, įtraukia ir parodo, kad Khaledas Hosseinis gerai supranta saitus, nubrėžiančius ir formuojančius mūsų gyvenimą, ir ką reiškia būti žmogiškam.
Varomas į priekį tų pačių stebėtinų prigimtinių nuojautų ir filosofinės įžvalgos, dėl kurių „Bėgantis paskui aitvarą“ ir „Tūkstantis saulių skaisčių“ yra tokie nuostabūs, romanas „Ir aidėjo kalnai“ dar kartą parodo, kad Khaledas Hosseinis tiesiog yra gimęs būti rašytoju.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/ir-aidejo-kalnai-/


Alessandro Baricco (Alesandras Bariko, g. 1958 m.) – italų literatūros fenomenas. Filosofas, muzikos kritikas, vienas populiariausių italų rašytojų pasaulyje. Jis yra parašęs 11 romanų, „Misteris Gvynas“ – dešimtasis iš jų.
„Misteris Gvynas“ – keistas romanas; toks pat keistas, paradoksalus ir poetiškas, kaip „Šilkas“, „Jūra vandenynas“ ar „Novečento“. Trapus, švelnus pasakojimas apie tylų, trapų, keistą, švelnų ir nepaprastai įžvalgų žmogų. Pasakojimas, galintis, kaip ir kitos Baricco knygos, pakeisti gyvenimą.
Tylus ir kuklus Džasperis Gvynas – rašytojas vienišius, kurio vienintelis draugas – jo literatūrinis agentas. Tačiau vieną dieną jis staiga supranta, kad jo literatūrinė karjera baigta, ir laikraštyje paskelbia pažadą niekuomet daugiau neberašyti. Tačiau juk rašymas – jo būdas patirti ir pekelti tikrovę, ir nerašyti, pasirodo, neįmanoma. Galiausiai misteris Gvynas randa išeitį: portretai. Jis rašys žmonių portetus. Kaip tai įmanoma?
Tai žino tik misteris Gvynas, pradėdamas ruoštis naujam gyvenimui: preciziškai įsirengia studiją, pakabina ypatingas lemputes, pavadintas karalienės vardu, ir ima rašyti. Taip prasideda viską iš lėto pakeisianti istorija, pasibaigusi paslaptimi.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/misteris-gvynas/


„Čempionų pusryčiai“ – groteskiška, politiškai nekorektiška, šiek tiek nešvanki, socialiai kritiška ir labai juokinga knyga. Ji pirmą kartą išleista 1973 m., tačiau puikiai dera prie šiandienės Lietuvos gyvenimo, kur įsigalėjo vartotojiškas gyvenimo būdas, karjerizmas, masinė ir reklamos kultūra su visais jiems būdingais absurdais ir kvailybėm.
Respektabilus verslininkas Dveinas Huveris iškeliauja į menų festivalį Midlende, į kurį atvyksta ir mokslinės fantastikos rašytojas Kilgoras Trautas. Jo romanas atskleidžia Dveinui „tiesą“, kad visas jį supantis pasaulis tėra piktavalis Visatos kūrėjo eksperimentas, o visi žmonės – robotai, bejausmės mašinos, kurios gyvena kasdienį nuobodų gyvenimą, dauginasi, kariauja, žudo viena kitą, teršia gamtą, alina ir naikiną savo planetą…
Kurtas Vonnegutas – išeivio iš Vokietijos proanūkis, gimė 1922 m. Indianapolyje (Indianos valstija). Sąjungininkų armijoje dalyvavo Antrajame pasauliniame kare, buvo patekęs į hitlerininkų nelaisvę. Prieš karą studijavo biochemiją, po karo – antropologiją, o šeštojo dešimtmečio pradžioje atsidėjo vien literatūrai. Sukūrė unikalų literatūrinį stilių, jungiantį mokslinę fantastiką su juoduoju humoru bei socialine satyra.
„Linksma žmonijos pražūties pranašystė.“ New York Times
„Itin humaniška knyga, nors gelia iki skausmo“ Kate Atkinson
https://www.knygos.lt/lt/knygos/cempionu-pusryciai/


„Paskutinėse apeigose“ pasakojama istorija yra dviem šimtmečiais nutolusi nuo mūsų laike ir erdvėje. Paradoksalu, kaip šis faktas paverčia ją kiekvienam iš mūsų artima patirtimi…“
Sydney Morning Herald
Ji buvo apkaltinta mylimojo žmogžudyste ir pasmerkta mirti. Viskas, kas jai liko – tai nepaprasta gyvenimo istorija, nepanaši nei į vieno iš mūsų.
Viename 1829–ųjų Islandijos šiaurės slėnyje religinga šeima į namus įpareigojama priimti nuteistąją Agnes Magnusdotir ir padėti jai pasiruošti mirties bausmei. Tačiau žudikę, daugelio laikomą beprote ir pasileidėle, užjausti sunku. Namuose įsivyrauja verianti tyla, retkarčiais perskrodžiama pranašiško kranklių klyksmo.
Atšiaurų Islandijos kraštovaizdį keičiant metų laikams, Agnes prakalbina dvasininkas Totis. Moteris pamažu atskleidžia savo ilgesio, meilės ir išdavysčių kupiną istoriją. Slėnio gyventojams kyla vis daugiau aitrių abejonių: ar Agnes tikrai galėjo nužudyti tą, kurį besąlygiškai mylėjo? Kas ji yra iš tiesų – nusidėjėlė ar neteisingai apkaltintoji?
Hannah Kent sodriu stiliumi, takia ir vaizdinga kalba, žadą atimančiais islandiškos gamtos aprašymais į vieną audinį suaudžia tikrus įvykius ir fikciją apie Islandijoje įvykdytą paskutinę mirties bausmę, apie moterį, bet kokia kaina norėjusią išlaikyti asmeninę laisvę, ir apie įstatymus, kurie bejėgiai prieš tikrąsias žmogiškąsias patirtis.
„Nuostabi knyga. Skaitydamas buvau jos apsėstas, o perskaitęs likau sudaužyta širdimi.“
Donal Ryan
„Užburiantis ir jautrus romanas. Iš tų, kurie įsiskverbia po oda, sujudina kraują ir širdį priverčia plakti greičiau. Virtuoziškas debiutas.“
Megan Abbott
https://www.knygos.lt/lt/knygos/paskutines-apeigos-/


Kristina Ohlsson – švedų politologė, nuo 2009 metų rašanti knygas suaugusiesiems ir vaikams. Su jos veikėjais mūsų skaitytojai jau galėjo susipažinti „Stiklo vaikuose“. Autorė puikiai sugeba sukurti intrigos ir nežinomybės kupiną atmosferą. Knygoje ,,Sidabrinis vaikas‘‘  pasakojama apie tolesnius Bilės, Aladino ir draugų nuotykius – Ohiuse vėl vyksta kažkas paslaptingo, o ir Aladino namuose iškyla problemų, kurias reikia spręsti.
Įtraukianti ir iki paskutinio puslapio nepaleidžianti Kristinos Ohlsson istorija sudomins paslaptis ir keistenybes mėgstančius skaitytojus.
Kai Bilė atsikraustė į Ohiusą, jos namuose dėjosi baisūs dalykai! Laimei, padedama Aladino ir kitų, mergaitė išsiaiškino, kas už to slypi. Na, beveik…
Aladinas nenorom krūptelėjo. Kažkas naktimis šmirinėja bokšte ir vagia maistą. Nejau ištiesų berniukas su trumpomis kelnėmis? Vis dėlto nutarė, kad ne tai svarbiausia. Svarbiausia, kad kažkas neatsiklausęs vaikšto bokšte, kuriame jie gyvena. Ir neatsiklausęs ima maistą iš restorano. Ne tik negerai, bet ir labai nemalonu.
Ohiuse vėl dedasi paslaptingi dalykai! Šįkart ne Bilės, o jau Aladino namuose. Gerai, kad abu draugai – kartu su Simona – jau moka rasti tiesą. Panašu, kad Ohiuso praeity yra nutikę dar daugiau baisumų, nei atrodė…
https://www.knygos.lt/lt/knygos/sidabrinis-vaikas/


 Catherine Girard-Audet  ,,SUDĖTINGAS LĖJOS OLIVJĖ GYVENIMAS. SUTRIKUSI‘‘
Paauglės Lėjos gyvenimas griūva, kai tėvai persikrausto į Monrealį, o mažame Kanados miestelyje lieka geriausia draugė ir mylimas vaikinas. Ar pavyks išlaikyti santykius internetu, kai skiria 400 km atstumas? Ar ji pritaps naujoje mokykloje, susiras naujų draugų, pasijus sava naujoje vietoje? Kai jau atrodo, kad negalima būti labiau pasiklydusiai tiek didmiesčio gatvėse, tiek gyvenime,
Lėja atranda naują pasaulį ir naują… save!
https://www.knygos.lt/lt/knygos/sudetingas-lejos-olivje-gyvenimas–sutrikusi/


,,Palaidotas‘‘
Į tyrėjų akiratį pakliuvęs penkiolikametis Markas Džeimsonas – protingas, gyvenimo sunkumų užgrūdintas paauglys, gyvenantis nuolat apimtas baimės ir besislapstydamas miesto šešėliuose… Nuo ko bėga Markas ir kokią paslaptį jis žino, jei dėl jos verta net žudyti? Kas sieja paauglį su paslaptingu valstybės tarnautojo dingimu?
Jussi Adleris-Olsenas gimė Kopenhagoje 1950 m. garsaus psichiatro šeimoje. Mokėsi medicinos, sociologijos ir kinematografijos, prieš pradėdamas rašyti dirbo žurnalo redaktoriumi ir leidėju. Adleris-Olsenas jau buvo garsus ir vertinamas Skandinavijoje, kai parašė pirmąjį iš šešių romanų apie „Q“ skyrių. Jo detektyvai „Moteris narve“, „Kaltė“, „Fazanų žudikai“, „Atpirkimas“ išversti į 40 kalbų ir daugelyje šalių atsidūrė bestselerių viršūnėse.
Kaip geriausio metų skandinavų detektyvo autorius Jussi pelnė „Stiklinio rakto“ apdovanojimą, kurį anksčiau yra gavę Henningas Mankellis, Stiegas Larssonas ir Jo Nesbø.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/palaidotas/


„Angelai neverkia“
Meilė gali pasivyti ir po dvidešimties metų. Tada, kai nieko iš gyvenimo nebesitiki ir nebelauki.
Ar įmanoma tą patį žmogų įsimylėti antrą kartą, nors jis kadaise sudaužė širdį ir gyvenimą į šipulius? Ką daryti, kai peržengus penkių dešimčių metų slenkstį įsisuka beprotiškų jausmų verpetai?
Žengti į tą pačią upę – tikriausiai kvailas pasirinkimas. Bet… kodėl ne?
Knygos heroję Jurgą pasiveja ne tik meilė, bet ir liga, nešanti kitokių jausmų sumaištį. Skausminga patirtis jai padeda naujai pamatyti pasaulį ir artimus žmones.
Jolita Herlyn romanus pradėjo rašyti su šeima apsigyvenusi Hamburge. Praeityje palikusi filosofijos dėstytojos, valdininkės, žurnalistės, televizijos laidų vedėjos ir rinkodaros specialistės karjerą, ji ėmė kurti istorijas, kurių herojės – moterys, ieškančios savo kelio, mylinčios ir abejojančios, klystančios, bet nepalūžtančios. „Angelai neverkia“ – šeštasis autorės romanas.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/angelai-neverkia–kas-mes-butume-be-meiles-/


,,Melų medis‘‘ Frances Hardinge
Ar čia ta pati geroji Feitė?
Mergaitė veidrodyje atrodė pasiryžusi bet kam. Ir ji anaiptol nebuvo gera, tai buvo matyti iš pirmo žvilgsnio.
Iš pažiūros Feitė – kukli, klusni ir santūri keturiolikmetė mokslininko duktė. Tačiau ji ryžtinga ir sumani, o jos smalsumas ir žinių troškulys – beribiai. Nuo Feitės nieko nenuslėpsi.
Feitė išsiaiškina tėčio paslaptį apie Melų medį – augalą, kuris bijo šviesos ir minta melu. Jei pasakysi jam melą ir jį paskui paskleisi, medis užaugins vaisių. Tam, kas suvalgys vaisių, bus atskleista nežinoma tiesa apie labiausiai rūpimą dalyką. Kuo daugiau žmonių patikės melu, tuo didesnis vaisius, tuo didesnė paslaptis bus atskleista…
Kai kitą dieną Feitės tėtis randamas negyvas, ji vienintelė tiki, kad į jį buvo pasikėsinta. Ir tiki, kad Melų medis jai padės išsiaiškinti žudiką. Kad ir ką tektų dėl to padaryti.

https://www.knygos.lt/lt/knygos/melu-medis/


Komentarai išjungti.
Skip to content